ניהול מטריציוני

ניהול מטריציוני נולד כמענה לסביבה עסקית משתנה ודינמית. הוא מאפשר גמישות ויעילות ומגביר את מהירות התגובה. אולם, לארגון מטריציוני יש גם חסרונות. 

במאמר הזה נבין מהו ניהול מטרציוני, מה היתרונות והאתגרים שהוא מציב בפני מנהלים, ואיך ניתן ליישם מבנה מטריציוני אצלכם בארגון בצורה הטובה ביותר.


מהו ניהול מטריציוני?

ניהול מטרציוני הוא מצב בו עובד מסוים מדווח ליותר ממנהל אחד. רואים את זה לרוב בניהול פרויקטים. במצב כזה יש את המנהל המקצועי ובמקביל יש את מנהל הפרוייקט.

קיימים סגנונות מטריצות שונות, במאמר אפרט את הסגננות השונים, ההבחנה ביניהם תעזור לכם ליישם את נכון את המודל המטריציוני אצלכם בארגון:

1. מטריצה חלשה

במערכות מטריצה כאלו למנהל הפרוייקט יש סמכות מוגבלת, ועיקר הכח נמצא בידיים של המנהל המקצועי. הוא הדומיננטי ומקבל את ההחלטה הסופית. במצבים כאלו יתכן ולמנהל הפרוייקט אין בכלל מדווחים ישירים והוא מנהל את כלל הפרוייקט ע"י עובדים שאינם כפופים לו באופן ישיר.

2. מטריצה מאוזנת

מצב בו למנהלי הפרויקטים ולמנהלים המקצועי יש סמכות וכח שווים. מנהלי הפרויקטים מחליטים אלו אנשים הם צריכים לטובת הפרויקט והמנהלים המקצועיים מקצים את העובדים בהתאם. חברי הצוות נדרשים לעדכן את שני המנהלים על ההתקדמות ועל סדרי העדיפויות עליהם עם עובדים.

3. מטריצה חזקה

תחת מטריצה חזקה, למנהלי הפרויקטים יש את מירב הסמכויות וחברי הצוות נדרשים לדווח להם. במצב הזה המנהל התפקודי הוא פחות דומיננטי, כמו כן, והאחריות והסמכות שלו חלשים יותר.

יתרונות של הניהול המטריציוני

לניהול כזה יש יתרונות רבים ולא בכדי הוא מופעל ומיושם בארגונים רבים.

מאפשר גְמִישׁוּת זריזות ודינמיות

מבנה ארגוני מטריציוני מאפשר גמישות, זריזות, והתאמה ורסטילית של העובדים לדרישות הארגון.

הוא מאפשר לנייד עובדים בקלות ובמהירות יחסית לפי צרכי הארגון. ניתן לשייך עובדים לתפקידים ומנהלים שונים במידת הצורך. מצבים בהם הזמן של העובדים לא מנוצל במלואו, יורד משמעותית כשיש להם מספר פרויקטים בו זמנית.

מפתח את העובדים

עבור עובדים שאוהבים ללמוד, להתפתח ולחוות ענין בעבודה, עבודה במבנה מטריציוני מספקת להם עניין מגוון. השתייכות לצוותי עבודה שונים, מפתחת את התקשורת הבין אישית ויוצרת קשרים חדשים בארגון. ארגונים בהם זרימת התקשורת טובה וממצים את פוטנציאל העובד יש יותר יצירתיות והישגים.

כאשר עובדים בצוותים משתנים, יותר הזדמנות ללמוד ולחוות מיומנויות ניהול ועבודה מאשר אם עובדים עם מנהל אחד בלבד. שילוב במחלקות אחרות מאפשר לראות כיצד אנשים אחרים פועלים, עבודת צוות במחלקות אחרות מה שמרחיב את יכולות הלימוד. הלימוד מפרויקט לפרויקט מאפשר כמו באבולוציה, לאמץ את השיטות המתאימות ביותר גם לפרויקטים הבאים ובכך לשכלל את המערכת כולה.

מצמצם עלויות

המבנה המטריציוני מאפשר לנצל ביעילות את כישורי העובדים ומתאים אותם לצרכי הארגון מבלי לגייס עובדים נוספים. יש לכך יתרונות כלכליים רבים. במקום להעסיק צוות סגור ומובנה לכל פרויקט יוצרים צוותים משתנים ודינמיים לפי צרכי הארגון. ארגון מטריציוני מאפשר גמישות בהתניידות עובדים מפרויקט לפרויקט דבר שחוסך כסף רב.

מעודד עבודת צוות

מבנה ארגוני מטריציוני מחזק את שיתוף הפעולה בצוות, כשחברי הפרויקט מוכוונים למטרה אחת זה תמיד עוזר בלכידות וחיזוק עבודת הצוות. יוצר קשרים חדשים בארגון.

ניהול מטריציוני – חסרונות

חשוב שנכיר גם את החסרונות שיש בארגון מטריציוני, ובעיקר אלו מיומנויות נדרשות על מנת  שנפיק את ממנו את המירב.

מייצר קונפליקטים

עובד שצריך לדווח ליותר ממנהל אחד זה תמיד מאתגר. ריבוי מנהלים עלול ליצור מצב של קונפליקטים בין המשימות, בין המנהלים, ובין סדרי העדיפויות. מצב בו נלחמים אותם מנהלים על אותו המשאב יכול ליצור קונפליקטים שמשפיעים על הביצועים והצלחת הפרויקטים. יהיו מצבים בהם העובדים לא ידעו איזה פרויקט ראוי לתשומת לבם קודם, למה לתת עדיפות, ואיך מרצים שני מנהלים.

קרקע לבעיות תקשורת 

בהמשך לנקודה הראשונה, ניהול מטרציוני יכול ליצור תקשורת לקויה בין עובדים ומנהלים. בארגונים בהם התקשורת לא מיטבית, המשימות לא ברורות ומטרות העל לא בהירות, ניהול שכזה יהיה מאתגר. בארגונים בהם מערכות היחסים בין עמיתים לעבודה, המנהלים הישירים ומנהלי הפרויקט לא תקינים, העובדים יפלו בתווך. בדומה להורים המסוכסים ביניהם הראשונים שנפגעים הם הילדים. ולכן חיזוק מיומנויות בין אישיות קריטיות להצלחה של עבודה במודל מטריציוני.

כמה עקרונות מפתח שיסייעו לכם ליישם בהצלחה את המודל המטריציוני:

1. הגדירו תחומי אחריות ניהול

בגלל המורכבות והניהול המקביל הכניסו בהירות גם לעובדים וגם למנהלים, הגדירו מהם תחומי האחריות של כל מנהל ושל העובדים. מה מצפים ממנו, מה דווח למי ואיך זה אמור לעבוד.

2. שמרו על תקשורת פתוחה 

בין אם אתם העובדים או המנהלים שמרו על תקשורת פתוחה

כמנהלים – תקשורת טובה היא המפתח לניהול מטריציוני אפקטיבי. הקפידו לשתף היכן שנדרש, לבדוק עם העובדים מה מצבם, לקיים שיח כשנדרש עם המנהל הפרוייקט. וודאו שהעובדים שלכם מרגישים טוב (זה נכון ללא קשר לניהול מטרציוני).

כעובדים – הציפו אתגרים, שתפו וידעו את המנהלים על בעיות והתקדמות, נצלו את ההזדמנות לעבודת צוות ופתחו את המיומנויות שלכם ותרמו מהיכולות שלכם לצוות.

אינטראקציה בריאה ועבודת צוות טובה היא המפתח ליישום מוצלח של מבנה מטריציוני.

3. למדו ופתחו את כישורי הניהול שלכם

לימוד מתמיד בין אם זה בעבודה או בסדנאות ייעודיות מסייע לרכוש כלים חדשים וידע חדש איך מתמודדים עם האתגרים הניהוליים. המבנה המטרציוני הוא פתרון למורכבות שקיימת היום בעסקים, ונותן מענה לצרכים המשתנים שיש בארגונים. הדינמיות והשינויים התכופים, לצד המקצועיות והסטנדרטים ההולכים וגדלים מחייבים מנהלים, שרוצים להשפיע ולהוביל להיות כל השמן בלמידה. להיות במצב של שיפור מתמיד. כלים, מיומנויות ופיתוח יכולות ניהול ויכולות בין אישיות מביאים הצלחה.

תכונות ומיומנויות נדרשות על מנת להצליח לעבוד במטריצה

בניהול מטריציוני נדרשות לבוא לידי ביטוי מיומנויות ויכולות רבות. המובילה היא סט יכולות בין אישיות כמו הנעת עובדים, תקשורת בין אישית, הקשבה, ועבודת צוות. לצד אלו נדרשות יכולות של ניהול משימות, תיעדוף משימות, יכולות ניהול הגדרת תפקידים ותוצאות נדרשות.

קורס פיתוח מנהלים

מנהלים ועובדים רבים פונים לקבל הכשרה ופיתוח אישי שיאפשר להם להתנהל נכון בסביבה העסקית הדינמית. ניהול מטריציוני הינו ניהול מורכב שמצריך פיתוח יכולות חדשות. 

הסדנאות ניהול ופיתוח מנהלים מבית אראלה נותנות הכשרה מקיפה, ידע רב וכלים להתמודד עם האתגרים הניהוליים היום יומיים.

אנשים שבקרו בדף זה התעניינו גם:

סדנאות ניהול

סדנאות פיתוח מנהלים

סדנאות מאסטרטגיה לטקטיקה

שאלות ותשובות

מצב בוא לעובד יש יותר ממנהל ישיר אחד, מקרים בהם עובד עובד על פרוייקטים שונים, ולכל פרויקט יש מנהל פרויקט, ובנוסף יש את המנהל המקצועי. מנהל המחלקה אליו הוא משויך. המנהל ישיר חולק את העובד שלו עם מנהלים נוספים.

מאמר מרתק על הניהול המטריציוני, פורסם ב 1990 אומנם, אבל החשיבה וההסתכלות על תהליכי ניהול שמשתנים מרתקת. הרעיון שקודם כל נדרשים לעבוד על ההיבטים הפסיכולוגיים בניהול ורק אח"כ להביא את השינויים למבנים ארגוניים הוא מאוד נכון. מומלץ לקרוא.

לניהול מטריציוני יתרונות רבים בראשם יעילות, גמישות, תגובה מהירה לשינויים בסביבה החיצונית ושינויים פנימיים, אפשרות לקידום של עובדים ועוד. לצד כל אלו יש אתגרים מובנים, יותר קונפליקטיים, מערכות יחסים, אגו ותקשורת. נדרש מהמנהלים להפגין מיומנויות בין אישיות גבוהות על מנת לאפשר לזה להיות במיטבו.

אהבתם? תשתפו

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

רוצה לנהל טוב יותר?